Aankoopgids

Deze aankoopgids kan u helpen om uw offerte aanvraag voor te bereiden. U vindt er informatie over de diensten en producten die u wilt aankopen. Neem de tijd om de gids te raadplegen en leer meer omtrent de terminologie, de kostenfactoren en praktische tips.

Technische informatie prepress

Om met uw aangeleverde files uiteindelijk een correct drukresultaat te bereiken, zetten we alle aandachtspunten op een rij.

Gesloten bestandsformaten (PDF)
De pdf-standaard bij Goekint Graphics nv is certified pdf 1.4 volgens de medibel+ norm met het preflight profiel: Sheetcmyk_1v4 (vanaf 1 januari 2010).
Aangeleverde certified PDF’s moeten steeds met dit profiel gecertifiëerd zijn. Niet gecertifiëerde PDF’s worden bij Goekint Graphics steeds volgens deze preflight profielen gecontroleerd.

Open bestandsformaten
Indesign, Quark X-press en Pagemaker zijn de meest gangbare opmaakprogramma’s waarin opgemaakte documenten worden aangeleverd. Bij Goekint Graphics nv worden alle opmaakinstellingen (bv: overdruk-instellingen) van de aangeleverde bestanden overgenomen. Deze instellingen blijven de verantwoordelijkheid van de klant en/of fotogravure. Gelieve steeds enkele pagina’s en geen dubbele pagina’s (spreads) aan te leveren.

Certified PDF

Voor het aanmaken van hoge resolutie PDF-files gebruikt u Acrobat Distiller, Apogee Create of een rechtstreekse PDF-export vanuit Indesign. Voor de instellingen die u in deze programma’s dient te gebruiken, kan u terecht op de website van Medibel+.

» Lees meer

Om een PDF te controleren en te certifiëren, gebruikt u de Enfocus Pitstop plug-in voor Acrobat met het Sheetcmyk_1v4 profiel.

Gebruikte beelden moeten als hoge resolutie (300 dpi) en ingesloten zijn in de PDF. Ondersteunde kleurruimtes zijn CMYK, GRAYSCALE en DUOTOON. Bij niet ondersteunde kleurruimtes (LAB, Calibrated colors) zal een nieuwe PDF gevraagd worden. Steunkleuren moeten steeds naar de respectievelijke CMYK-waarden omgezet zijn, behalve als u een extra kleur (5de of 6e kleur) in het drukproces gebruikt. Referentie voor de omzetting is de Color Bridge kleurwaaier van PANTONE.
Let op met het gebruik van transparantie op steunkleuren (dropshadow, psd-files, transparante vlakken enz...). Hiervoor neemt u best contact op met onze prepress afdeling zodat u de juiste instellingen doorgegeven worden om van uw ontwerp een correcte PDF te maken.
Alle gebruikte lettertypen moeten in de PDF volledig ingesloten zijn (geen subsetting). Multiple master fonts worden niet toegestaan.
Volgende leestekens zijn niet toegestaan bij de naamgeving van de bestanden: / \ $ ] [ ( ) en meerdere punten na elkaar (...).
Bij volgende errors zal steeds een nieuwe PDF gevraagd worden:

 • not embedded fonts
 • multiple master fonts
 • need repair on open
 • created with pdf writer
 • security for printing not allowed
 • niet ondersteunde kleurruimtes
 • geen aflopende boorden

Voor het aanleveren van andere gesloten formaten contacteert u best Goekint Graphics.

» Verberg

Open bestanden

1. Opmaak

Goekint Graphics ondersteunt de meest gangbare opmaakprogramma’s: Indesign CC, Quark X-press 10, Framemaker 7.2 (enkel PC). Werkt u met een programma dat hier niet wordt vermeld, neem dan contact op met ons. De mogelijkheden worden dringend bekeken. 

» Lees meer

Het aanmaken van certified PDF gebeurt door onze diensten en brengt daardoor een extra kost met zich mee. Om uw files op een correcte manier verder te kunnen verwerken, is het noodzakelijk dat de prepressafdeling van Goekint Graphics kan beschikken over volgende essentiële elementen:

 • opmaak (Indesign, Quark, …)
 • hogeresolutiebeelden (tif, eps)
 • lijn: 600 tot 1200 dpi bitmap
 • simili: 300 dpi grayscale
 • quadri: 300 dpi CMYK
 • (aantal dpi steeds te voorzien op afdrukgrootte)
 • alle fonts (lettertypen), zowel scherm- als printerfonts
 • gebruikte logo’s of andere elementen uit Illustrator, Coreldraw, Freehand, …
 • een kleurenprint van het geheel om alles te kunnen controleren.

Werkt u met Indesign, dan kunt u heel gemakkelijk een preflight uitvoeren om de correctheid van uw bestanden na te gaan. Met de ‘package’ functie kunt u alle elementen netjes verzamelen om uw files aan Goekint Graphics aan te leveren.
Werkt u met Quark X-press, dan gebruikt u het best Flightcheck om vooraf uw documenten op belangrijke elementen te controleren. Het programma verzamelt ook alle beelden, lettertypen en opmaak en kan desgewenst ook comprimeren.

Zorg dat uw document rondom 3 mm snit heeft. Hou er rekening mee dat bij documenten die met een wire-o binding of garenloos worden afgewerkt,
er aan de 4 zijden 3 mm snit nodig is. (Dus opmaken als losse pagina’s).
Vermijd het gebruik van truetype en systeemlettertypen (.dfont). Gebruik bij voorkeur steeds Adobe Type 1 of Open Type lettertypen.

Zorg ervoor ook nooit elektronisch Bold of Cursief gebruiken, maar gebruik steeds het vereiste lettertype zelf.

2. Beelden

Niet vectoriële afbeeldingen zoals foto’s en lijntekeningen levert u liefst aan in TIF of EPS. Deze afbeeldingen kunnen niet onbeperkt vergroot worden zonder kwaliteitsverlies (maximum 130% vergroten, 20 % verkleinen).
Gebruik bij het bewaren als EPS geen speciale opties zoals ‘postscript color management’, ‘transfer function’ e.d.
Om een kwaliteitsvolle afdruk te bekomen, zijn volgende resoluties nodig:

 • 300 dpi op afdrukformaat voor alle foto’s
 • 600 dpi op afdrukformaat voor alle lijnwerk.

Beelden moeten ook in een ondersteunde kleurruimte (CMYK, grayscale, RGB bitmap, duotoon) aangeleverd worden.

3. Logo's

Vectoriële elementen, zoals logo’s of pictogrammen, worden in Illustrator, Freehand of Coreldraw gemaakt. Deze afbeeldingen kunnen onbeperkt vergroot worden zonder kwaliteitsverlies. Het afgeleverde bestand moet echter steeds een EPS-bestand zijn.
Tip: zet alle teksten om naar lettercontouren zodat u voor deze files geen aparte lettertypen meer hoeft bij te leveren. 

Ook DXF-files uit verschillende CAD/CAM programma’s zijn voor Goekint Graphics geen probleem

» Verberg

Dragers

Met volgende dragers kan u uw digitale documenten aanleveren:

 • CD (700 Mb)
 • DVD (4,3 Gb)
 • USB Stick
 • Externe harde schijf (USB, firewire).

U kunt uw files ook via elektronische weg bezorgen. Vraag aan uw client supervisor een login en paswoord om in te loggen op onze server.

PDF-Workflow

» Lees meer

Trapping & Overprint

Doordat in de workflow van Goekint Graphics steeds een composite-PDF naar de RIP’s wordt gestuurd, heeft het geen zin om trapping in de opmaak te voorzien. Dit wordt opgevangen door de IN-RIP trapping-module op de RIP.

Speciale effecten met overprint worden daar niet mee opgevangen en voert u dus gewoon uit. Schenk er dan wel aandacht aan zwarte tekst steeds in overprint te zetten, maar dit bij witte tekst nooit te doen. Het bovenste kleurelement in een opmaak of illustratie moet ook steeds op uitsparen staan.

Proeven

Vooraleer de drukplaten voor een order te belichten, wordt door Goekint Graphics steeds een impositieproef geplot in lage resolutie. De geripte data waarvan voor deze plot wordt vertrokken, zijn dezelfde als deze waarmee de drukplaten worden belicht. Dit betekent dat wat u op deze proefdruk
ziet, identiek is aan wat op de drukplaten zal staan. Wenst u ook een drukproef die voorspelbaar de kleuren van uw drukwerk weergeeft, dan kan u bij Goekint Graphics een kleurencontractproef bestellen. Dit is een plot van het drukwerk in hoge resolutie.

Outputspecificaties

Bij Goekint Graphics worden alle jobs CTP (Computer-to-plate) belicht. Hiervoor beschikt het systeem
over de 4 volgende outputresoluties:

 • 1200 dpi
 • 1800 dpi
 • 2400 dpi
 • 3000 dpi

De standaard-rasterlineaturen (AM raster) zijn (afhankelijk van de papiersoort):
85 - 100 - 110 - 120 - 133 - 150 - 175 & 200 lpi .
De Sublima-rasterlineaturen zijn (afhankelijk van de papiersoort):
210 - 240 - 280 & 340 lpi .

De standaardrasterhoeken zijn:

 • cyaan: 15°
 • magenta: 75°
 • yellow: 90°
 • black: 45°

» Verberg

Drukkerij - offset

Drukkerij - digitaal

Afwerking

Mailing

Zoek op deze site

FTP-login

Profielen

Beter drukwerk door het gebruik van de juiste icc-profielen.

Wist u dat door het gebruik van de juiste icc-profielen uw drukwerk er stukken beter uit zal zien? Optimaliseer uw beelden en opmaak aan het papier dat u voor uw product gekozen heeft. Raadpleeg onze overzichtstabel hieronder om te weten welk profiel bij welke papiersoort hoort.

Download onze standaardprofielen en instellingen voor photoshop en indesign hieronder, ze zullen u al een heel eind op weg helpen naar een beter eindresultaat.

Nuttige links

Voor meer uitgebreide informatie kunt u steeds terecht op volgende websites: